Na planoti Ravne

KOKR barvni

Koroška osrednja knjižnica
dr. Franca Sušnika

Na planoti Ravne

  • a_-001
  • a_-034
  • a_-035
  • a_-038
  • a_-040

Knjigo lahko kupite v izposoji knjižnice po redni ceni 20€.


Ob izidu monografije Na planoti Ravne,
avtoric Simone Šuler Pandev in Simone Vončina.

Ideja o poglobljeni predstavitvi zgodovine in življenja na 'planoti Ravne' v smislu domoznanske razstave se je začela rojevati že pred nekaj leti.
Kulturno-izobraževalno in športno središče kraja, ki se je kot nekakšna protiutež železarstvu, razvilo na planotasti ravnici nad mestom, je nudilo dovolj dopadljive vsebine in širine.
Ko sva pričeli brskati in zbirati fotografsko gradivo, sva ugotovili, da je zgodba tega prostora vsebinsko tako bogata, da se je načrtovano število panojev za razstavo v letu 2012 kar hitro podvojilo. V namen te razstave sva združili bogate fonde fototek Koroške osrednje knjižnice in Koroškega pokrajinskega muzeja. Svoje fotografije je prijazno dala na vpogled tudi Zveza športnih društev Ravne. Razstava je bila zanimiva, dobro obiskana in se je v digitalni obliki tudi ohranila na portalu Kamra (www.kamra.si).
Ob otvoritvi razstave je župan Občine Ravne, mag. Tomaž Rožen, predlagal, da bi gradivo, zbrano na razstavnih panojih, dobilo svojo knjižno obliko. Klasična knjiga je osnova, vzameš jo v roke, prebiraš, kroži med ljudmi, podariš jo drugemu … Z veseljem sva zgrabili namig in takoj zastavili načrt za monografijo 'Na planoti Ravne', ki je po posvetu vodstva knjižnice in občine dobila zeleno luč. Naslednje dejanje naše zgodbe se je tako začelo odvijati …
Izobilje slikovnega materiala je pri sami postavitvi razstave narekovalo bolj skope opise fotografij. Gradivo v pričujoči knjigi je temeljiteje dokumentirano in viri navedeni v skladu z načeli stroke. Besedila so večinoma v drugotnem planu; o gradnji gimnazije, o zgodovini knjižnice je bilo že veliko napisane, objavljenega v samostojnih edicijah in prispevkih. V tej knjigi je bistvo večinoma povedano z besedami, citati graditeljev, med katerimi najbolj sveti gotovo ime dr. Franca Sušnika – nestorja kulturnih inštitucij, ki so sooblikovale ta prostor. Malo več sva se razpisale pri sami stavbni zgodovini osrednjega poslopja – gradu, okoli katerega se zgodba začenja … Namerno sva jo zaključili s prelomom tisočletja, še s podobo 'stare Študijske knjižnice', kot jo je ob jubilejnem 50. letu obstoja, leta 1999, zabeležil fotograf Tomo Jeseničnik. Že naslednje leto je bil izdelan konzervatorski program in smernice za obnovo gradu Ravne za potrebe nove sodobne knjižnice.

Veseli sva, da je s sodelovanjem vseh pomembnih inštitucij, s katerimi si delimo prostor 'na planoti Ravne', ugledala luč najprej razstava in sedaj še knjiga. Zagotovo bi izdelek lahko bil še boljši, bogatejši, a želje skoraj vedno presegajo trenutno omejene finančne vire.
V prvi vrsti bi se radi zahvalili naši direktorici mag. Ireni Oder, za posluh in podporo pri izvedbi tovrstnih projektov. Velika zahvala Koroškemu pokrajinskemu muzeju, še posebej Mirku Osojniku, dr. Karli Oder in Saši Djura Jelenko. Hvala gospe Mileni Zagernik, da nam je omogočila vpogled v fototeko Zveze športnih društev ter Občini Ravne in županu za finančno podporo.
Hvala fotografu Tomu Jeseničniku za vse koristne nasvete in pripravo slikovnega gradiva že pri sami razstavi. Grafična podoba monografije, ki je pred vami, je rezultat njegovega sodelovanja in ustvarjalne naveze z oblikovalcem Andrejem Knezom.

Naslov

Koroška osrednja knjižnica
dr. Franca Sušnika
Na gradu 1
2390 Ravne na Koroškem
Slovenija
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Telefon

02 870 54 20 - izposoja
02 870 54 21 - informacije
02 870 54 24 - direktorica
02 870 54 22 - uprava
02 870 54 30 - fax
02 620 48 72 - bukvarna

01 563 49 01 - Bibliofon
031 909 001  - Bibliofon

Zunanje povezave

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam